Thuiswerken is een uitdaging

Uit een onderzoek van vakbond CNV blijkt dat 70% van de thuiswerkers structureel meer wil thuiswerken dan voor de coronacrisis. Bijna de helft van de 3000 ondervraagden verwacht na de crisis online te blijven werken. Ook werkgevers verwachten dat medewerkers meerdere dagen per week thuis zullen werken.

De individuele behoefte van werknemers verschilt. Waar de ene werknemer privé en werk goed kan combineren heeft de ander moeite met plannen en organiseren. Voor sommigen zijn sociale contacten van levensbelang, anderen werken graag alleen. Thuiswerk is maatwerk. Partieel thuiswerken is sinds corona een trend. Thuiswerken is geschikt voor taken die concentratie vereisen of waarbij contact met anderen niet nodig is. Voor sommige vergaderingen, workshops, trainingen et cetera is een ruimte waar men elkaar fysiek kan ontmoeten beter geschikt.  

Voor thuiswerken is een goed omschreven thuiswerkbeleid met voorwaarden, verplichtingen en regelingen van belang. En uiteraard, goed, dat wil zeggen ergonomisch, ingerichte thuiswerkplekken. Volgens het CNV onderzoek rapporteren veel thuiswerkers fysieke klachten, 44% beschikt niet over een verantwoorde werkplek. Geen aandacht voor een gezonde werkplek leidt tot verzuimkosten die al snel de investering van een ergonomische thuiswerkplek te boven gaan.

Voor productief werken is een goede veilige netwerkverbinding vanzelfsprekend. Niets is zo frustrerend voor thuiswerkers als een haperende internetverbinding, een vastlopende computer en een onbereikbare helpdesk. Verder is een zakelijke telefoonverbinding nodig voor werknemers die veel externe contacten hebben.

Een werkkantoor verschilt van een meeting office. Waar mensen samenzijn en samenwerken is een goed geventileerde ruimte waar men op voldoende afstand met elkaar kan werken een prioriteit. Dat vergt een andere inrichting van de kantoorvloer en dikwijls meer dan het verplaatsen van een systeemwandje. De kostenbesparing vanwege lagere reiskosten, minder reistijd en minder gebruik van dure vierkante meters biedt financiële ruimte om thuis- en kantoorwerkplekken gezond in te richten. 

De huidige belastingwetgeving vormt een drempel voor een thuiswerk-onkostenvergoeding. In tegenstelling tot reiskosten woon-werkverkeer zijn deze kosten niet belastingvrij te vergoeden. Daarom wordt dikwijls de vrije ruimte van de werkkostenregeling gebruikt. Die is daar niet voor bedoeld want het gaat ten koste van het budget voor een kerstpakket, een bloementje of een afdelingsuitje. En juist attentie en aandacht is voor thuiswerkers zo belangrijk.

Opname van het thuiswerken in de RI&E en in het Arbobeleidsplan kan ondersteunend werken om in overleg met de belastingdienst toch tot vrijstelling van de thuiswerk-onkostenvergoeding te komen.

Concluderend vraagt het, ook na corona, structureel thuiswerken wat aanpassingen in beleid en kantoorinrichting, maar levert het uiteindelijk voor 70% van de populatie die thuis kan werken een betere balans en dus een meer natuurlijke en toekomstgerichte werksituatie.

Vorige
Vorige

Viruscontrole

Volgende
Volgende

De dilemma’s van Sjoerd