De dilemma’s van Sjoerd

Sjoerd is eigenaar van een familiebedrijf. De vroegere instrumentmakerij van zijn vader heeft Sjoerd uitgebouwd tot een bloeiend bedrijf met 72 werknemers. Ze zijn gespecialiseerd in precisieapparatuur voor de Hi-Tec en de lucht- en ruimtevaartindustrie. Zijn orderportefeuille heeft niet geleden onder de Covid-19 crisis, in tegendeel. Hier verwacht ik een toelichting op cq. bewijs voor ‘tegendeel’. 

De directie, de planners, de werkvoorbereiding, de administratie en de R&D-afdeling werken sinds het begin van de crisis thuis. Voor de medewerkers in de werkplaats is thuiswerken onmogelijk. Op de werkvloer zijn veel maatregelen genomen om de kans op besmetting te voorkomen. Maar na de zomervakantie is er toch een virusuitbraak geweest. Negen medewerkers zijn positief getest. Vier medewerkers hebben een paar dagen verzuimd, twee mensen waren ruim drie weken afwezig en drie medewerkers zijn nog steeds ziek, waarvan één, Ernst-Jan een constructeur, op de IC ligt. Zijn toestand is zorgelijk. De impact van de uitbraak is groot. Sjoerd zegt daarover: “Het lijkt wel of het vertrouwen weg is. Er heerst veel angst. Mensen van kantoor mijden de werkvloer.”  

Tijdens de eerste golf in het voorjaar is er snel overgeschakeld naar thuiswerken. Sjoerd is daar duidelijk over als hij zegt: “Mijn producten voldoen aan de hoogste standaarden, betere zijn er in de wereld niet te koop. Dat bereik ik alleen met de beste vakmensen en de beste machines. Dus als mijn mensen thuiswerken krijgen ze goede faciliteiten: een bureau, een stoel, een laptop, goede verlichting, snel internet, noem maar op, alles wat ze nodig hebben om goed en gezond te werken. Een goede stoel kost minder dan een dag verzuim, dus waar praten we over. ”Dat ging in de eerste golf goed, de productiviteit ging zelfs omhoog. Maar nu in de tweede golf is dat anders. De bereikbaar neemt af, het enthousiasme daalt, het verzuim neemt toe, vooral vanwege mentale klachten. Sjoerd signaleer daarover: “Geen product dat de poort verlaat is hetzelfde. Mijn constructeurs zijn meesters in het bedenken van slimme oplossingen. We draaien op innovatie. Maar het lijkt erop dat de creativiteit weg sijpelt. We houden nog wel onze creative workshops op vrijdagmiddag; dat doen we nu via Teams, maar de lol is er af. Juist in de gekkigheid ontstonden de wildste en mooiste ideeën.”  

Sjoerd maakt zich zorgen over de toekomst: “Zo kan het niet doorgaan.”, zegt hij. Het liefst wil hij de mensen terug naar kantoor. Maar kan dat wel en hoe doe je dat dan? Mag je mensen verplichten te komen als zij vanwege gevaar voor zichzelf of huisgenoten liever thuis werken? En als de overheid thuiswerken verplicht? Mag je mensen vragen een negatieve testuitslag of een vaccinatiebewijs te tonen? En hoe zit het met mondkapjes? Hoe richt je de kantoorvloer in als mensen in de toekomst veel thuis werken? Sjoerd is als milieubewuste ondernemer voorstander van minder reisbewegingen. Bovendien heeft het huidige pand onvoldoende ruimte om veilige werkplekken voor iedereen te maken. Met flexibele werktijden en fleswerkplekken is dat op te lossen en is verhuizing niet nodig. Iedereen heeft nu nog een eigen werkplek, maar in de toekomst passen flexibele werkplekken beter bij het werkpatroon. Het kantoor krijgt dan meer de functie van ontmoetingsplek. Het vergt een fikse verbouwing om het kantoor te transformeren. Sjoerd vindt dat het een mooie gelegenheid is om de ventilatie, de verlichting, het netwerk en de inrichting eens goed aan te pakken. Van kantoor een prettige plek te maken waar mensen graag komen. ”En,” zegt hij met een smile: “Dan zijn we gelijk voorbereid op de volgende pandemie.” Daar heeft Sjoerd helemaal gelijk in.  

 

Vorige
Vorige

Thuiswerken is een uitdaging

Volgende
Volgende

Preventie door anders werken